Marloes vertelt in een interview over haar eerste individuele retraite-ervaring in drie delen. Dit is deel 3 van het interview. Lees hier het eerste deel: ‘Een diepgaande individuele retraite: Marloes deelt haar unieke ervaring op Finca Alondra’ en het tweede deel: ‘De Elementenretraite: Marloes’ Ervaring met Aarde, Water, Lucht en Vuur’.
Tijdens de stilteretraite zijn er momenten van complete stilte. In het begin vond ik dat best lastig. Daar zit je dan samen, en je zegt niets tegen elkaar—dat was echt buiten mijn comfortzone.
Ik merkte al snel dat ik graag dingen aan een ander vraag, eigenlijk om mezelf gerust te stellen. Het vullen van de stilte met woorden gaf me het gevoel dat de ruimte kleiner en overzichtelijker werd.
Zonder woorden, zonder de vertrouwde uitwisseling van bekende vragen, is het meteen anders. Het wordt rustiger, aandachtiger en bewuster. Voor mij was dat een nieuwe ervaring. Al na een dag ontdekte ik dat stilte tijdens een stilteretraite een verademing is: even niets hoeven, de ander de ander laten zijn, en tegelijkertijd heerlijk thuiskomen bij jezelf.
Op Finca Alondra zijn alle ingrediënten voor een verkwikkende stilteretraite aanwezig. De uitgestrekte ruimte, de schitterende vergezichten en nauwelijks geluiden van verkeer zorgen voor een serene sfeer. Zelfs de wandelingen, die we in stilte deden, maakten de ervaring van bewegen door de prachtige natuur puur en weldadig.
We begonnen de dag in stilte met yoga en een korte meditatie, gevolgd door een gezamenlijk ontbijt in stilte. De stilte bracht rust, een rust die vanuit de omgeving naar binnen stroomde. De eerste dag voelde ik wat onrust opkomen—innerlijke onrust, zou je het kunnen noemen. Gedachten kwamen en gingen, en ik liet ze wegdrijven als wolkjes aan de lucht. Mijn gevoelens en emoties begonnen te bewegen, en soms werd ik meegenomen door diep verdriet dat van binnen opkwam. Gek genoeg verbaasde het me, want ik wist dat alles wat naar boven kwam volledig van mijzelf was. Maar toch kon ik er van een afstand naar kijken, en dat gaf me mildheid.
De opmerking van Hanna, “Je bent ook maar een mens”, toen ze mij zag tobben, was tegelijkertijd grappig en troostend. Het bracht me rust en ruimte om echt te luisteren naar wat er vanbinnen gebeurde. Die mildheid raakte me, en ik kon er met compassie naar luisteren. Lopen in stilte tijdens de stilteretraite was daarna zo heerlijk! Het leek alsof al mijn zintuigen veel scherper waren. Ik rook de jasmijn, hoorde het geritsel van de palmbladeren als muziek, en het eten smaakte verrukkelijker dan ooit. De vergezichten waren zo intens en adembenemend.
Ik ging naar huis met een gevoel van verstilling en een warm hart. Ik nam me voor om met mildheid en liefde voor mezelf en anderen te leven. En ja, ik heb direct mijn plekje voor volgend jaar op Finca Alondra gereserveerd—om me te herinneren aan het dagelijks leven vol liefde en vreugde, en om opnieuw te genieten van een transformerende stilteretraite.
Waarom een stilteretraite goed is voor je brein
We leven in een wereld die altijd doorgaat en waarin het bijna nooit stil is. Dit gebrek aan stilte is slecht voor onze gezondheid. In 2011 noemde de Wereldgezondheidsorganisatie geluidsoverlast zelfs een ‘moderne plaag’ en concludeerde dat er veel bewijs is dat blootstelling aan geluid een negatieve impact heeft op onze gezondheid.
We vullen onze oren voortdurend met muziek, televisie, radio, podcasts, en natuurlijk de constante stroom van gedachten in ons hoofd. Hoeveel momenten spendeer jij eigenlijk in volledige stilte? Waarschijnlijk niet veel.
In een steeds luidere wereld zoeken steeds meer mensen bewust naar stilte. Sommigen beginnen hun dag met tien minuten stilte, anderen kiezen voor een volledige stilteretraite. Ook gemotiveerd om wat meer stilte in je leven te brengen? Hier zijn vier wetenschappelijk onderbouwde redenen waarom een stilteretraite goed is voor je brein en hoe tijd maken voor stilte je minder gestrest, beter gefocust en creatiever kan maken:
- Stilte vermindert stress en spanning
Geluidsoverlast verhoogt je bloeddruk, vergroot het risico op hartaanvallen, en kan zelfs leiden tot gehoorverlies en een slechtere algehele gezondheid. Onderzoek uit 2004 door Dr. Craig Zimring toonde aan dat verhoogde geluidsniveaus op couveuse-afdelingen in ziekenhuizen leidden tot een hogere bloeddruk, een verhoogde hartslag en verstoorde slaappatronen bij de patiënten.
Net zoals te veel geluid stress kan veroorzaken, ontdekte de wetenschap dat stilte, zoals ervaren tijdens een stilteretraite, juist het tegenovergestelde effect heeft. Het kalmeert de hersenen en het lichaam. Een onderzoek uit 2006, gepubliceerd in Heart, suggereerde dat slechts twee minuten stilte meer ontspanning gaf dan twee minuten luisteren naar ontspannende muziek. - Stilte herstelt je mentale reserves
Dagelijks worden we blootgesteld aan constante prikkels, wat een behoorlijke aanslag op ons brein pleegt. In tijden van stilte kan het brein eindelijk tot rust komen en zichzelf opladen. Dit helpt ons om onze aandacht beter vast te houden, problemen op te lossen, en nieuwe ideeën te genereren. Als je bijvoorbeeld een wandeling maakt in stilte tijdens een stilteretraite, kan je brein zichzelf herstellen en alles in alle rust verwerken. - Stilte activeert de ‘standaardmodus’ van ons brein
Als we dagdromen, mediteren of gewoon onze gedachten laten dwalen, schakelt ons brein over op de standaardmodus. Deze modus helpt ons om onze gedachten, herinneringen en ideeën beter te verwerken. Dit bevordert zelfreflectie, empathie en creativiteit. Door afleidingen los te laten en stilte op te zoeken, zoals tijdens een stilteretraite, kunnen we deze modus activeren. - Stilte stimuleert de groei van hersencellen
In 2013 werd een studie uitgevoerd op muizen om te onderzoeken hoe verschillende soorten geluiden, waaronder stilte, hun hersenen beïnvloedden. Uit het onderzoek bleek dat twee uur stilte per dag de groei van nieuwe hersencellen in de hippocampus stimuleerde—het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor leren, geheugen en emoties. Hoewel deze bevindingen nog verder onderzocht moeten worden, suggereren ze dat stilte, zoals ervaren tijdens een stilteretraite, een therapeutische rol zou kunnen spelen bij aandoeningen zoals depressie en Alzheimer.
Individuele retraites op Finca Alondra
Op Finca Alondra bieden we een unieke retraite-ervaring, speciaal ontworpen voor maximaal twee gasten tegelijkertijd. Bij ons geniet je van een volledig gepersonaliseerd programma dat perfect is afgestemd op jouw wensen en doelen. Iedere retraite wordt begeleid door een persoonlijke mentor die je tijdens het hele proces ondersteunt.
Dankzij deze persoonlijke en exclusieve aanpak kun je rekenen op alle aandacht die je nodig hebt om volledig op te laden en je innerlijke balans te hervinden.
Kom tot rust en ervaar de harmonie van Finca Alondra, en keer na je verblijf terug naar huis met vernieuwde energie en een diepe innerlijke rust.
Hier zijn enkele van onze retraite-opties:
- (Stilte)retraite
Dompel jezelf onder in volledige stilte en ervaar diepe rust tijdens een (stilte)retraite in het serene Zuid-Spanje. Dit is jouw moment om jezelf weer te ontdekken in alle rust en vrijheid. - Revitaliserende retraite
Onze authentieke Spaanse Finca is de ideale plek om helemaal tot rust te komen. Ontsnap even aan de drukte en boek jouw revitaliserende verblijf vandaag nog. - Plantceremonie
Wil je diepere lagen van jezelf ontdekken en in contact komen met je ware essentie? Plantmedicijnen kunnen je begeleiden op een transformerende innerlijke reis, waar je precies ontvangt wat je op dat moment nodig hebt.
Meer weten? Bezoek onze website: Finca Alondra